A Fun Family in Need of a More Functional Townhome

A Fun Family in Need of a More Functional Townhome

A family of four living in Steveston was debating whether or not they wanted to move, yet the family friendly neighborhood of their current townhome was what swayed their decision to stay put. Instead of relocating, the family decided to renovate their current home. They needed a space that reflected their dynamic and lively personalities. Their current design was dark and outdated, opening up the space added the brightness and function they needed.

Kitchen

stevestonstevestonstevestonstevestonstevestonsteveston

It was important for the kitchen to be reworked in a way that opened it up to create more friendly workspace. Removing the desk space previously located in a prime window location allowed us to move the sink to the window, creating more counter space square footage in the kitchen. Due to the window height being lower than the standard countertop height, the use of a custom, wooden planter made for a great solution and also added some greenery and life to the space.

Cabinets, counters and flooring were updated to brighten and modernize the space, as well as all new appliances. The refrigerator wall was also re-worked to better accommodate for the laundry, which was previously hidden within closet doors. A compact and stacking washer/dryer combo is now hidden efficiently within cabinetry and still allows for further storage next door.

The space next to the fridge was converted into a fully integrated mail center and key storage niche to help keep the family organized, as it is located adjacent to the main entrance to the home.

Flooring: Timeless Floors

Countertop: Taj Mahal Quartzite

Roman Shades: Valery Black, Kravet Fabric

Backsplash: World Mosaic

Cabinetry: Custom Craft

Cabinetry hardware: Richelieu

Dining

stevestonsteveston

The family considered the pros and cons that came along with opening the kitchen into the dining space, and eventually decided opening the kitchen to the living and dining area was the best solution. Because the area had a structural post and beam, the kitchen was unable to be a fully open-concept approach, however, the integration of storage cabinets were built into either side of the kitchen-to-dining pass through and can be used for school and art supplies for the children.

Banquette fabric: Robert Allen

Dining table: Canadel

Chandelier: West Elm

Dining chairs: Canadel

Living Area

stevestonstevestonstevestonsteveston

The living space was dark and difficult to access. Through the use of calming neutrals and pops bright fun colours, this space was able to become much more user friendly and fitting for this family. By removing the large seating and replacing it with streamlined furniture and a chaise lounge, the living room was transformed. The TV wall was painted in a soft charcoal colour to work to conceal the TV itself, and the valance and blinds were removed and replaced with floor to ceiling drapes to lengthen and add texture to the space.

The once small and somewhat forgotten area behind the living and dining areas needed to be put to use. A coat of white paint to brighten the space and the addition of a desk made for a convenient and accessible laptop and work station.

TV console: CB2

Blue velvet chairs: VanGogh Designs

Pillows: West Elm and Home Sense

Desk: Style in Form

Desk chair: West Elm

Desk artwork: Moes

Drapery: Valery Black

Bathroom

stevestonsteveston

The only family bathroom was calling for a more functional space and brighter overall feel. The use of white marble and light materials made for a modernized and larger feeling space. By centering the sink in the vanity, more storage was created, as well as by adding towel racks above the toilets. Lastly, the bathroom previously had two doors. The removal of one of these doors allowed for the creation of a large storage niche, enclosed behind a touch-latch door.

Shower tiles: GL Stone

Countertop: Caesarstone

Artwork: Home Sense

Cabinetry hardware: Anthropologie

 

Full Gallery

stevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonstevestonsteveston

Floor Plan Before

Floor Plan After